Ana içeriğe atla

OPSCO REKLAM

“Taraflar bir araya gelerek, ortak ekip oluşturmalı”

13.12.2016 - 17:33

Organizasyonun kalitesine yönelik görüşlerini aldığımız Alya İletişim Ajans Başkanı Firuze Kaymaz Fahjan, “Önemli olan iletişimin tüm bileşenlerini doğru oranlarda kullanarak ortaya lezzetli bir yemek çıkartmak” dedi. 

Sizce kaliteli bir organizasyonun değeri maliyetiyle doğru orantılı mıdır? Her pahalı organizasyon büyük etkiler yaratır mı? 
İletişim dünyası, küresel dinamiklerin yüzde 100 doğru çalıştığı bir sektör değil. Bazen çok para harcanan etkinlikler tam bir hayal kırıklığıyla sonuçlanırken çok düşük maliyetli projeler başarı hikayelerine dönüşebiliyor. Şans burada önemli ama etkin bir faktör değil. Bir organizasyonun değer yaratabilmesi için doğru içerikle doğru şekilde kurgulanmış olması çok önemli. Doğayı koruma temalı bir etkinliği barbekülü bir ortamda yapmamak gibi genel geçer kuralların dışında iletişimin yazılı olmayan kurallarına da dikkat etmek, bir projeyi daha düşük maliyetlerle daha başarılı kılmanın anahtarı olabilir. Ancak burada göz ardı edilmemesi gereken nokta; iyi fikir, iyi planlama ve başarılı bir yönetime sahip projenin bütçesi ne kadar yüksekse başarılı olma ihtimali de o denli artacaktır. Kısaca yüksek bütçeler, başarılı bir organizasyon için tek başına asla yeterli olmaz. Önemli olan iletişimin tüm bileşenlerini doğru oranlarda kullanarak ortaya lezzetli bir yemek çıkartmak.

Peki, düşük bütçeli ancak daha fazla kitleye sesini duyurmak isteyen firmalar neler yapmalı?
Az önce de bahsettiğim gibi iletişim tarihi bütçesi olmayan birçok başarılı projeye sahne oldu. Sesini daha fazla kitleye duyurmak isteyen dernek, vakıf gibi kamu yararı gözeten ancak bütçeleri düşük olan kurumlara öncelikle bizim gibi gönüllü ajanslar bulmalarını tavsiye ediyoruz. Ajans olarak da gönüllülük esasına dayalı sosyal sorumluluk projelerinin her zaman daha başarılı olduğuna inan bir yapıyız. Alya İletişim olarak, kurulduğumuzdan bu yana kurumsal sosyal sorumluluk projelerine katkılarımızı sürdürüyoruz. Bugüne kadar hizmet verdiğimiz birçok sivil toplum örgütü ve bu örgütlere bağlı sosyal sorumluluk projeleri oldu. Biz sadece STK ve bunun gibi projelere destek vermenin yanı sıra mevcut müşterilerimizi de aynı şekilde motive edip ilgili projelere dahil olmalarını amaçlıyor ve bunu da azami oranda başarıyoruz. Böylece projeler için gerekli kaynağı yaratmış ve bu kaynağı sağlayan sponsor şirketlerin kitlesi üzerinden de projeyi daha geniş kitlelere duyurmuş oluyoruz.

AVM’ler yüksek bütçelerden yakınırken, organizasyon şirketleri de AVM’lerin düşük bütçelerle kalitesiz işler ortaya çıkaran firmaları tercih etmesinden yakınıyor. Peki, iki tarafı da mutlu edecek proaktif çözümler neler olabilir? Bu konuya yönelik AVM’ler ve organizasyon firmaları neler yapmalı? 
Konuya iletişim açısından baktığımızda tek bir doğru olduğunu görüyoruz. AVM’ler tarafından yapılmak istenen proje, iki tane kostümlü görevli ile çocuklara balon dağıtmak ise bunun için bir ajansa gerek dahi yok. Ancak AVM ziyaretçileri arasında eğlenceli bir slotcar (model oyuncak otomobiller) yarışması, buz pateni pistinin tanıtımı için bir eğitim etkinliği ya da yemek katındaki çeşitliliği aktaracak bir etkinlikse bunun için ucuza kaçmak sadece işin kalitesini düşürecektir. Yaratıcı bir ekip tarafından tasarlanan ve planlanıp yönetilen profesyonel bir proje ile normal mesailerinden artan zamanlarda böylesi bir projeye vakit ayıranlar tarafından hayata geçirilecek projeler arasında ciddi bir uçurum olması da çok normaldir. Aradaki bütçe uçurumunu kapatmanın tek yolu ise tarafların bir araya gelerek ortak bir ekip oluşturması ve bu ekibin birlikte çalışmasından çıkacak enerjiyle etkinlik yönetiminin maliyetlerini azaltmak olarak görülmelidir.
 

Image removed.

Yukarı